Het stenen bruidsbed
Harry Mulisch
Productinformatie "Het stenen bruidsbed"
De Amerikaan Norman Corinth gaat in de jaren vijftig naar een tandartsencongres in de door hem in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerde stad Dresden. Het mismaakte gezicht van Corinth is een tastbare aanwijzing voor de verdierlijking van de mens. Het verleden in de vorm van de klassieke Oudheid en de Tweede Wereldoorlog speelt een dominerende rol in de verhouding die Corinth opbouwt met z'n gastvrouw Hella. De structuur van 'Het stenen bruidsbed' is gecompliceerd, te meer door de symbolische betekenis van de reien die analoog met de Ilias van Homerus ingepast zijn. In het uitgebreide oeuvre van Mulisch is deze roman uit 1959 een hoogtepunt; er zijn thema's in verwerkt die steeds weer opduiken, b.v. de aporie van Zeno over de hardloopwedstrijd tussen Achilles en het schildpad.
Eigenschappen "Het stenen bruidsbed"
Auteur: | Harry Mulisch |
---|---|
Onderwerp: | Dresden, Oorlogservaringen |
Aantal pagina's: | 183 |
Jaar van uitgave: | 1959, 2010 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
De aanslag
Tijdens de hongerwinter wordt het Haarlemse gezin Steenwijk, bestaande uit vader, moeder en twee zoons, dat juist in een bijna klassieke rust aan een spelletje 'Mens erger je niet' wil beginnen, om acht uur 's avonds opgeschrikt door zes schoten: een collaborerende politiechef is door het verzet gedood. Buren verslepen het lijk tot voor het huis van de familie Steenwijk. De oudste zoon poogt het lichaam alsnog te verplaatsen, maar de Duitsers arriveren en zijn jongere broer, de twaalfjarige Anton, komt in een Duitse legerauto terecht. Vader, moeder en broer Peter worden - bij wijze van represaille - met andere buurtbewoners vermoord; Anton blijft alleen achter. Op cruciale momenten in de wereldgeschiedenis ontmoet de lezer Anton dan weer, die naarmate de tijd vordert steeds meer naar die ene, alles bepalende gebeurtenis in zijn leven 'terug groeit'. Schokkende, spannende en prachtig geschreven roman van een zeldzaam hoog niveau met een glasheldere compositie. Ook verfilmd
Onze oom
Als je kunt doden op commando, dan kun je ook liefhebben op commando.
De meeste mensen hebben overtuigingen, zolang die maar niets kosten. Majoor Anthony is bereid een prijs te betalen voor zijn idealen. Als hij op een dag, tijdens een uit de hand gelopen operatie, het meisje Lina in de woonkamer van twee verdachte individuen aantreft, besluit hij haar zonder aarzeling mee naar huis te nemen als teder geschenk voor zijn vrouw.
Onze oom is het verhaal van een meisje dat als een dode onder de levenden verkeert, van een majoor die zijn schaamte alleen kan overwinnen door heldendom na te streven en van een opstandelingenleider voor wie de revolutie een door hem te regisseren opera is.
Zeezwijgen
Traumatische oorlogservaringen in de Joegoslavische burgeroorlog blijken een splijtzwam in de relatie tussen een Servische vrouw en een Kroatische man.
Het menselijk lichaam
De Italiaanse auteur (1982) werd wereldberoemd met zijn bestseller 'De eenzaamheid van de priemgetallen'. In deze roman beschrijft hij de wederwaardigheden van een regiment Italiaanse elitesoldaten in Afghanistan. Met de legerarts als hoofdpersonage en daarnaast een aantal zorgvuldig uitgewerkte andere karakters volgen we de verveling, de onderlinge spanning, de ontberingen, de harde intimiteit en het wezen van de oorlog: vechten en sneuvelen. Giordano vervlecht de persoonlijke levens en het militaire leven (ook na de tijd in Afghanistan volgen we sommige personages) en toont de parallellen tussen psychologische oorlogsvoering in het dagelijks leven en de collectieve wreedheid van een echte oorlog. Een briljant geschreven, psychologisch en literair subtiel gecomponeerde, harde, geëngageerde roman, waarin de menselijke natuur genadeloos op de snijtafel ligt, maar waarin naast spanning en ontluistering ook plaats is voor vriendschap en humor.