Oever

Productinformatie "Oever"
Een authentieke en tedere jeugdroman over een queer-jongere op zoek naar zichzelf. Jip heeft een opdracht van school voor de meivakantie: teken een zelfportret. Dat zou simpel moeten zijn voor iemand die zo goed kan tekenen als Jip. Toch blijven Jips gedachten maar afdwalen. Naar de nieuwe jongen in de klas, naar meikevers en vuurvliegjes, naar het feest komende vrijdag, en vooral naar de jongen die Jips wereld voor eens en voor altijd veranderde: Oever. In invoelende, eigentijdse en licht poëtische stijl geschreven vanuit het ik-perspectief van Jip. Met realistische potloodtekeningen in zwart-wit. Voor lezers vanaf ca. 13 jaar. Ludwig Volbeda (Oosterhout, 1990) is een Nederlandse illustrator. Hij illustreerde meerdere boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven. ‘Oever’ is zijn debuut als schrijver..
Eigenschappen "Oever"
Auteur: Ludwig Volbeda
Onderwerp: Gender, Identiteit, Jezelf zijn, Lhbti, Tekenen
Aantal pagina's: 227
Jaar van uitgave: 2024

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Confettiregen (Eenvoudig Lezen)
Splinter Chabot is een zoon van dichter en schrijver Bart Chabot en Yolanda die arts is. 'Confettiregen' is een op zijn eigen leven gebaseerd verhaal over een jongen die hij Wobie (ik-persoon) noemt. Hij beschrijft in heldere en duidelijke taal de strijd die Wobie gevoerd heeft. Wobie valt op jongens en de wereld om ons heen gaat daar niet altijd even soepel mee om. En dat is zachtjes uitgedrukt. Het feit dat Wobie opgroeit in een zeer tolerant en liefdevol gezin maakt het toch niet makkelijker. Wobie praat er met niemand over en komt zelfs op het punt dat hij zelfmoord wil plegen. De auteur beschrijft de gebeurtenissen in het leven van alledag. Contacten met vrienden en vriendinnen, broers en ouders. Chabot schrijft in een heel herkenbare taal, die vooral jongeren in dezelfde situatie zeer zal aanspreken. Voor alle lezers geldt dat het een openbaring is om te zien wat een strijd er vaak gevoerd wordt door jonge mensen in die situatie en wat de redenen daarvoor zijn. En dat in deze tijd waarin we denken zo tolerant te zijn. Zelfs zijn open en liefdevolle ouders lijkt hij niet toe te laten in zijn worsteling. Uiteindelijk komt het moment van acceptatie en ruimte voor geluk. Een belangrijk boek voor een brede doelgroep. Shortlist Beste Boek voor Jongeren 2021.
Zen en de kunst van het motoronderhoud
Een vader en een zoon maken per motorfiets een tocht door Noord-Amerika. Het gaat meer om het reizen dan om ergens te komen. De hoofdwegen worden vermeden, de voorkeur gaat uit naar kronkelende, beboste zijwegen. Het boek gaat niet over wat hen op deze reis overkomt, maar over de bespiegelingen die door wat ze zien in hen worden opgeroepen. Veel gefilosofeer, over de zin van het leven, over waarden en over religie. De roman drukt het levensgevoel uit van de generatie van linkse intellectuelen die zich aan het begin van de jaren tachtig, teleurgesteld over het uitblijven van maatschappelijke veranderingen, terugtrok uit het politieke leven om zich aan levensbeschouwelijke zaken te wijden. Het succes van deze roman is onderwerp van veel studie geweest. Hoewel het tamelijk sentimenteel en betuttelend is, werd het een cultboek.
Averij
Een veertigjarige man die gezond leeft, ontdekt een vreemde bobbel in zijn hals. Vanaf dat moment worstelt hij met deze dreiging van binnenuit met onzekere afloop, en met hoe hij zich moet verhouden tot zichzelf en zijn omgeving.
Luister
Een psychologische roman over vriendschap, identiteit en schuld, die zich afspeelt in het Parijs van de jaren tachtig en het heden. In 1989 vertrekt de twintigjarige Marie halsoverkop uit Nederland. Ze gaat in Parijs aan de slag als au pair. De stad, de taal, het werk in een ingewikkeld Frans gezin; in alle opzichten is het een harde reset. Haar volwassenwording wordt in 2015 opgerakeld door de aanslagen in Parijs, waarbij een oud-docent betrokken is. In het verhaal ontwart Marie de knoop van haar eigen geschiedenis.‘Luister’ is soepel en talig geschreven, vanuit het perspectief van Marie. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Sacha Bronwasser (1968) is schrijver, spreker, kunsthistoricus en curator. Ze debuteerde in oktober 2019 met 'Niets is gelogen'. Korte verhalen van haar hand verschijnen onder meer op kunstplatform Mister Motley en in de theaterreeks Uitgelezen Verhalen..
Dat beloof ik
Een jong meisje dat opgroeit in een gewelddadig probleemgezin dat constant verhuist, krijgt de kans niet om haar plek te vinden en worstelt met haar identiteit.
Parnassia (Eenvoudig Lezen)
In 1942 stuurt een Joods echtpaar uit Middelburg hun vierjarige dochtertje Rivka ‘uit logeren’ bij een domineesgezin in Zeeuws-Vlaanderen. Voortaan heet Rivka Anneke en ze moet leugens vertellen over haar afkomst. De kleuter went al snel aan de nieuwe situatie, aan haar nieuwe papa en mama en aan het christelijk geloof, al moet ze vaak wel terugdenken aan haar oude leventje en haar oorspronkelijke ouders. Na de oorlog komen Rivka’s vader en broer om haar op te halen, maar de pleegouders willen haar niet meegeven en ‘Anneke’ wil ook niet opnieuw naar een onbekende toekomst. Anneke probeert haar verleden weg te stoppen, maar vaak lukt dat niet, wat later voor veel problemen zorgt. Toch zal ze een keer de waarheid onder ogen moeten zien. Dit boek is een vereenvoudigde versie, met korte zinnen en eenvoudige woorden, van de gelijknamige roman. In tegenstelling tot het oorspronkelijke werk wordt het verhaal hier chronologisch verteld, omdat dat makkelijker leest voor mensen met leesproblemen. Toch komen historische context en psychologische implicaties goed tot hun recht.
Engel en kinnari
Een historische roman over dwalen tussen twee werelden. Java, 1895. Als pleegkind is de Indo-Europese Louisa op haar dertiende uitgehuwelijkt. Ze wil dolgraag weten wie haar biologische moeder is, maar haar omgeving beweert dat afkomst er niet toe doet. Waarschijnlijk was haar moeder een concubine, iemand die je maar beter dood kunt zwijgen. Door veel te lezen probeert Louisa te ontsnappen aan haar huisvrouwenbestaan in Buitenzorg. Haar vriendschap met twee buitenstaanders geeft haar de vleugels van de kinnari, de mythische liefdesgodin. Na veel tegenslagen besluit ze alsnog op zoek te gaan naar haar moeder om te ontdekken wie zijzelf nu eigenlijk is: een westerse engel of een oosterse kinnari. ‘Engel en kinnari’ is meeslepend, beeldrijk en prettig leesbaar geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Dido Michielsen (Amersfoort, 1957) is een Nederlandse schrijver. Haar debuut 'Lichter dan ik’ won de Boekhandelsprijs 2020 en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.
De stad en zijn onvaste muren
Een 17-jarige jongen wordt verliefd op een 16-jarig meisje dat hem vertelt over een door muren omsloten stad, waar haar échte ik woont. Wanneer het meisje verdwijnt, begint voor de jongen een levenslange zoektocht naar de ommuurde stad.