Selma
Carolijn Visser
Productinformatie "Selma"
Slachtoffer van Hitler en Mao. Zo zou het leven van Selma Vos (1921-1968) kunnen worden getypeerd. Als joodse Nederlandse moest zij tijdens de oorlog onderduiken; na de bevrijding ging ze in Cambridge studeren, waar ze trouwde met Chang Tsao. Met hun twee kinderen togen ze in 1950 naar China om de communistische heilstaat mee op te bouwen. De Culturele Revolutie zou voor Selma en Chang fatale gevolgen hebben. Carolijn Visser, bekend van Aziatische reisliteratuur, reconstrueert het leven van Selma. Centraal staat de periode in China. Met flashbacks wordt Selma’s jeugd belicht. Voor dit ijzingwekkend verhaal gebruikte de auteur onder meer brieven van Selma, ooggetuigenverslagen, gesprekken met de twee kinderen en andere bekenden. Visser kruipt regelmatig in de huid van Selma en anderen en beschrijft dan wat ze voelen en denken. Hoewel geloofwaardig, is het in feite dus een deels geromantiseerd levensverhaal, geen echte biografie; ook noten en register ontbreken. Handig zijn de twee fotokaternen. Verwarrend is dat diverse jaartallen in de hoofdstuktitels niet kloppen. Boeiend geschreven, waarbij het persoonlijke perspectief het drama van die periode gruwelijk invoelbaar maakt.
Eigenschappen "Selma"
Auteur: | Carolijn Visser |
---|---|
Onderwerp: | 1951-2000, China, Politieke geschiedenis, Verhalen |
Aantal pagina's: | 28724 |
Jaar van uitgave: | 2016 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Mijn favoriete recept
In oktober 2008 verscheen van Catherine Keyl "Catherine & Friends, over eten & emotie". In dat boek interviewde zij negentien bekende Nederlanders over hun herinneringen aan het het eten in hun jeugd, hun eetgewoonten, wat ze het liefst eten en zij vroeg hen een recept te geven. Uit die negentien geïnterviewden werden er voor dit boekje voor mensen die moeite hebben met lezen, tien gekozen onder wie Joop Braakhekke, Danny de Munck, Sonja Bakker en Gerda Havertong. De interviews zijn ingekort en herschreven in heel eenvoudige taal, net als de recepten. Dat zijn dezelfde als in "Catherine & Friends", maar weer versimpeld wat tekst en aanwijzingen betreft, al is het recept van Catherine zelf, Cocquilles met Noilly Prat, tamelijk exclusief vergeleken bij de overige recepten voor 2, 4 of 6 personen die wel algemeen verkrijgbare en betaalbare ingrediënten bevatten. Eenvoudige pocketuitgave met als omslag een collage van portretfoto's van de tien Bekende Nederlanders in kleur. Bij elk interview dezelfde foto, nu in zwart-wit; de receptfoto¿s vervielen. Duidelijke schreefloze letter, overzichtelijke lay-out. Voorin een inhoudsopgave, geen receptenregister. - Voorzien van het keurmerk Makkelijk Lezen.
Rinkeldekink
In 2015 kreeg Martine Bijl (1948-2019), op dat moment presentator van 'Heel Holland bakt', een hersenbloeding. Later kwam daar een depressie bovenop. Tegenover de ontreddering, uitputting en wanhoop bleven haar geest en geestkracht overeind. Korte verhaaltjes, eerlijk, openhartig, boordevol taalspel. Een van de clichés waarvan ze zelf vast zou gruwen – ‘ziekte kan ook een verrijking zijn’ – is toch wel van toepassing. Ze schrijft over wie ze als gezonde vrouw was. Tevreden over zichzelf, zonder een goed oog voor verlies en rouw in haar omgeving en het belang van liefdevolle zorg. Met haar treffende woordkeuze, intelligente waarnemingsvermogen en ongebroken humor schreef ze een boek dat inzicht biedt in de wereld van de ‘hersengeletselden’ onder ons, zonder dat het verstikkend is. Een hoogtepunt is het verhaal over de valklas, waarin patiënten leren hoe ze moeten vallen áls ze vallen. Bijl beschrijft zowel hilarisch als met mededogen hoe verschillend ze dat allemaal doen. En zij: ‘Ikzelf ging gewoon een beetje raar en bangig op mijn kont zitten’. Voor een breed publiek, een opkikker voor zieken en naasten. Winnaar NS Publieksprijs 2019..
Toen ik je zag
Een persoonlijk verhaal over liefde, geluk en depressie. Actrice Isa Hoes beschrijft haar leven met Antonie Kamerling. Ze houden zielsveel van elkaar, maar hij lijdt aan depressies. Het lukt haar niet om hem te helpen en het lukt hem ook niet om zichzelf te helpen. Uiteindelijk pleegt hij zelfmoord. Persoonlijk, aangrijpend en toegankelijk geschreven. Dit boek betreft een filmeditie, met een voorwoord van Isa Hoes. Isa Hoes (Leiden, 1967) is een bekende schrijver, scenarioschrijver en actrice. Ze schreef tientallen boeken.
Mijn moeders strijd
Essay over de moeder van de auteur en haar emancipatiestrijd. Ze werd geboren in het Turkse dorp Baltas. Door haar huwelijk belandt ze in de jaren tachtig in de Amsterdamse Bijlmermeer (Nederland), waar ze ten tijde van deze publicatie nog altijd woont en werkt. Het essay verscheen in het kader van de boekenweek 2019.
Zolang er nog tranen zijn
Na Kristallnacht 1938 besluiten de joodse ouders van Hannelore Klein uit Berlijn te emigreren. Met veel moeite krijgen ze een visum voor Cuba en vertrekken op 13 mei 1939, maar bij aankomst weigert Cuba de 937 joodse passagiers op te nemen. Als na wekenlang onderhandelen het schip moet terugkeren naar Europa, willen Frankrijk, België, Engeland en Nederland mensen opnemen. Het gezin Klein komt eerst terecht in Amsterdam, maar na de Duitse bezetting in Westerbork, tot juli 1942 vluchtelingenkamp voor Duitse joden dat valt onder Justitie. Daarna wordt het een nazi-kamp en vanaf 14 juli 1942 vinden er de beruchte dinsdagtransporten naar de vernietigingskampen plaats. Het gezin Klein gaat naar Auschwitz, Hannelore overleeft als enige. De auteur (1927-2015) schreef haar herinneringen in 1990 op om er vanaf te zijn, niet voor publicatie. Nu zijn ze gelukkig postuum alsnog uitgegeven. Goed geredigeerd, van noten, nawoord en familiefoto's voorzien door haar zoon, schrijver Arnon Grunberg, is dit boek moedig, ontroerend en belangrijk.
Op de vleugels van de draak
De Vlaamse publiciste Lieve Joris heeft al heel wat reisverhalen op haar naam staan, die merendeels over Afrika gaan. Deze publicatie bundelt tien verhalen van reizen tussen Afrika en Azië, in het bijzonder tussen China en Afrikaanse landen als Congo en Zuid-Afrika. Het eerste verhaal speelt zich echter af in Dubai, waar Congolezen inkopen doen voor hun winkel thuis. De meeste verhalen zijn in China gesitueerd, in de steden Guangzhou, Beijing, Shanghai en Jinhua. Zo vliegt de Malinese koopman drie keer per jaar naar Guangzhou om daar handel te drijven. En een Chinese kunsthistoricus verkoopt horloges op de straten in Zuid-Afrika. Joris vertelt van binnenuit over de Afrikanen en Chinezen die ze ontmoet. Zo krijgt men een goed beeld van hoe men in een andere samenleving zaken doet en wat de psychologische gevolgen zijn van de ontmoeting met andere culturen. Bijzonder is dat het nu eens niet over westerse mensen en hun relatie met de zgn. tweede en derde wereld gaat, maar om de ontmoeting tussen Afrikanen en Aziaten. Behalve een overzichtskaart is het boek niet geïllustreerd..
Wael
Wael is een 26-jarige ICT-student aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij groeide op in Syrië en was 19 toen de oorlog uitbrak. In dit boek doet Suzanna Jansen, die ook de bestseller 'Het pauperparadijs' schreef, verslag van wat Wael meemaakte in Syrië en tijdens zijn vlucht en asielprocedure in Nederland. In 2010 woont hij met zijn familie in een goede buurt in Homs. Hij studeert en heeft een baan en een vriendin. Als de oorlog begint, keert hij zich tegen Assad en zet zich in voor vluchtelingen en gewonden via het Rode Kruis. Omdat het leger hem zoekt, vlucht hij. Na Libanon en Egypte komt hij als bootvluchteling vanuit Libië naar Italië. Van daaruit belandt hij via Frankrijk en België in Nederland. Na verschillende AZC's en baantjes lukt het hem om zich in te schrijven bij de VU en weer te gaan studeren. Een goed (in de ik-vorm) geschreven, confronterend boek dat een intrigerend beeld geeft van hoe het leven van een gewone jongen opeens kan omslaan in een achtbaan van angstaanjagende belevenissen. Interessant voor jongeren vanaf ca. 15 jaar..