Nooit ziek geweest

Productinformatie "Nooit ziek geweest"
Met mededogen en de kracht van een vuistslag beschrijft Dijkshoorn hoe de familie zich schikt naar de nukken van zijn vader. Klaas zit in een verzorgingstehuis. Zijn zoon zit naast hem, zwijgend. De losgezongen zinnen van de vader roepen herinneringen op aan woeste verjaardagsfeesten van vroeger, aan vakanties met veel gelach en ruzie, aan een moeder die altijd volgde - en een vader die er ondanks zijn permanente aanwezigheid nooit echt was.  
Eigenschappen "Nooit ziek geweest"
Auteur: Nico Dijkshoorn
Onderwerp: Dementie
Aantal pagina's: 246
Jaar van uitgave: 2012

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Voorbij, voorbij
Een roman over de ziekte van Alzheimer, vanaf het begin tot aan het totale beeld ervan. Alzheimer is een tragische ziekte waarvoor nog steeds geen medicijn is ontdekt. Hoe vergaand het leven op den duur verandert en hoe triest dat is, vooral ook voor familieleden en geliefden, komt duidelijk over. In het begin van zijn ziekte begint de patiënt - Leo - te schrijven: jeugdherinneringen. Voor het geval dat hij iets zou vergeten, hetgeen hij aanvankelijk zelf niet gelooft. 'Ik merk er in ieder geval weinig van', zegt hij ergens. Maar zijn vrouw Judith ziet haar man veranderen in een zombie. Hoe zorginstellingen met deze patiënten omgaan, hoe Judith de grote liefde voor haar man voelt veranderen en hoe zij ten slotte lijkt te vluchten in een vakantie naar Zwitserland, daarover gaat dit ontroerend boek. De auteur (1956) is een bekende journaliste en radio/tv-presentator. Voor mensen die willen weten wat Alzheimer inhoudt, is dit een duidelijk maar ook schokkend boek.
Gestameld liedboek
Erwin Mortier (1965), onder meer auteur van het bejubelde 'Godenslaap', beschrijft in 'Gestameld liedboek' het dementeringsproces van zijn moeder. Daarbij spelen het verleden van hun gezin, de rol van de herinnering en de verwerking van het verdriet een grote rol. Mortier overtreft zichzelf in dit boek met zijn messcherpe formuleringen: vaak poëtisch, dikwijls schrijnend, niet zelden met humor. Waar zijn collega Tom Lanoye voor het lijden van zijn moeder in 'Sprakeloos'* ruim 350 pagina's nodig heeft, weet Mortier in 190 pagina's een wereld op te roepen die universeler is dan die van Lanoye. Dat komt ook doordat Mortier niet, zoals Lanoye wel, steeds tussen de lezer en de moeder gaat staan. Het draait hier niet om Mortier, het gaat over aftakeling, ziekte, afscheid, herinnering en liefde. Mortier weet elke zin in dit boek daarbij de glans te geven die het ware meesterschap kenmerkt. Een aangrijpend, indrukwekkend en briljant boek.
De oude koning in zijn rijk
De Oostenrijkse schrijver Arno Geiger leert zijn vader, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, op een nieuwe manier waarderen.