Ik heet geen Miriam
Majgull Axelsson
Productinformatie "Ik heet geen Miriam"
De 85-jarige Miriam spreekt voor het eerst uit dat ze niet de Joodse Miriam is, maar eigenlijk het Roma-meisje Malika. In het concentratiekamp is bij toeval haar identiteit veranderd. In gesprekken met haar kleindochter Camilla blikt ze terug op haar verdrongen oorlogsverleden, een verleden dat grote invloed heeft gehad op haar latere gedrag: het liefst is ze onzichtbaar en aangepast. Indrukwekkende, boeiende roman met veel beschrijvingen van de gruwelijkheden in Auschwitz en Ravensbrück. Het verhaal is fictief met fictieve personages (op enkele personen na) maar berust op ware gebeurtenissen. Wordt in Zweden beschouwd als een van de beste romans van Majgull Axelssons (1947), die bekend is van onder meer 'Aprilheks', 'Huis der nevelen' en ‘De vrouw die ik nooit was’. Met een nawoord van de auteur.
Eigenschappen "Ik heet geen Miriam"
Auteur: | Majgull Axelsson |
---|---|
Genre: | Oorlog en verzet, Psychologisch verhaal |
Onderwerp: | Concentratiekampen, Overleven |
Originele Taal: | Zweeds |
Aantal pagina's: | 508 |
Jaar van uitgave: | 2015 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Dansen in de regen
Hanna is heel onzeker over zichzelf. Als ze een feestje wil geven, twijfelt ze of het wel leuk genoeg zal zijn. Maar het wordt een groot succes. In korte zinnen en met makkelijke woorden wordt verteld met welke dilemma's de hoofdpersoon worstelt en welke keuzes zij maakt. Hoewel zij haar beperkingen heeft, weet zij op een positieve manier om te gaan met de 'beren op de weg'. Erg leuk en positief verhaal over kleine dingen die belangrijk zijn in ieders leven. Het verhaal wordt zo verteld dat het voor mensen die moeite hebben met lezen begrijpelijk en herkenbaar is. Het heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Apart te lezen van 'Hanna's verjaardag'* dat over dezelfde hoofdpersoon gaat. Aantrekkelijke omslag, ruime bladspiegel; geen illustraties in de tekst. Leesniveau A1/A2.
De overlevenden
De Zweedse auteur (1976) komt na autobiografische boeken met deze autobiografisch sterk ingekleurde debuutroman, genomineerd voor ‘Svenska Dagbladets Litteratuurpris 2020’ en internationaal een groot succes. Het is het verhaal van drie jonge mannen die terugkeren naar het eenzaam gelegen zomerhuis, waar zij ooit samen met hun ouders en de hond Molly de lange zomervakanties doorbrachten. Benjamin, Nils en Pierre voeren de urn met de as van hun moeder mee, want mama wil worden uitgestrooid in het meer bij het huisje. In retrospectieven borrelt een traumatisch verleden naar boven. Het voortdurende gevecht met elkaar en om liefde, aandacht en waardering van hun onvoorspelbare ouders. Zij zijn hoofdzakelijk met zichzelf, hun slaap- en drinkgewoontes en een ‘verdeel-en-heers-opvoeding’ van hun zoons bezig. Benjamin veroorzaakt in een dicht bij de ‘stuga’ gelegen transformatorhuisje een explosie, met Molly als slachtoffer. Pas veel later wordt het werkelijke familietrauma duidelijk. Een pakkende, psychologisch diepgaande roman met pijnlijke herkenningspunten. Zeer aanbevolen..
Ren, Amina, ren!
Een vlot leesbaar verhaal voor NT2-leerders. Hoofdfiguur is Amina, een jongere uit Somalië die nu in Nederland woont. Haar beste vriendin Lina ontdekt dat Amina hard kan lopen en helpt haar daarbij. Het gaat om een oorspronkelijk Zweeds verhaal dat in het Nederlands vertaald is. Het taalniveau is volgens de uitgever A1-A2. Hier en daar worden woorden gebruikt die minder bekend kunnen zijn: nerveus, geblesseerd, aanhobbelen, maar in de context van het verhaal zijn deze woorden wel te begrijpen. Door flashbacks en de veronderstelde wereldkennis (vluchtelingenproblematiek) zal het verhaal minder geschikt zijn voor Nederlandse lezers die niet alleen problemen hebben met lezen en taal, maar daarnaast ook meer algemene geheugen en/of cognitieve beperkingen. Het boekje (48 pagina's) is mooi uitgevoerd: klein formaat, harde kaft, stevig papier, groot lettertype en een overzichtelijke bladspiegel, maar niet geïllustreerd. Het is een uitgave in de serie 'De Leesstraat'*. Vanaf ca. 13 jaar
Wachten op Noora
Nahid, die met haar familie in Iran woont, raakt in een anti-Islamitische demonstratie haar jongste zusje Noora kwijt. Nahid voelt zich hier de rest van haar leven schuldig over. Ze vlucht samen met haar man en haar dochtertje Aram naar Zweden om weg te zijn uit de Islamitische dictatuur. Jaren later wordt daar ontdekt dat ze ongeneeslijke kanker heeft en nog zes maanden te leven heeft. Ze vecht tegen de dood om te overleven tot het dochtertje van Aram geboren zal zijn. Dat lukt op het nippertje en dat dochtertje gaat ook Noora heten. Het verhaal geeft duidelijk inzicht in het leven van Iraanse mensen en vooral ook in de soms moeilijke manier van elkaar tonen hoeveel ze van elkaar houden. Een aangrijpend boek door de Iraanse schrijfster (1983) in ik-vorm geschreven.
Hanna's verjaardag
Als Hanna’s vijftigste verjaardag in zicht komt, besluit ze dat er niets te vieren valt. Ze is werkloos, ze is eenzaam. Hanna zet een advertentie in de krant dat ze met vakantie gaat op haar verjaardag en trekt zich vervolgens terug in het vakantiehuisje van haar broer. Deze onverwachte move in haar leven levert haar uiteindelijk twee nieuwe vrienden op. Een verhaal over eenzaamheid en vriendschap, in eenvoudige doch niet kinderlijke taal. Aardig uitgewerkt en geloofwaardig plot. Oorspronkelijke uitgave in het Zweeds, keurig vertaald. Leesniveau A1/A2, veertien korte, overzichtelijke hoofdstukken, in een boekje met hardcover. Met keurmerk Makkelijk Lezen.
Anna, Hanna en Johanna
Tussen Kerstin Ekmans sociaal realisme en Selma Lagerlöfs rijke literaire schilderingen bevindt zich met een geheel eigen stijl de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson (1927-2007) die in deze roman door middel van een 'familiekroniek' vanuit het vrouwelijk perspectief de lotgevallen van drie generaties vrouwen beschrijft: de boerendochter Hanna uit het ruige archaïsche Dalsland, Johanna die ondanks haar politiek bewustzijn de echtelijke sleur niet kan doorbreken, en Anna de carrièrevrouw die door de bezoeken aan de demente Johanna ervan doordrongen wordt hoe wezenlijk de invloed van de 'voormoeders' op hun vrouwelijke nakomelingen is. Oprecht, zonder sentimentaliteit en romantische verhullingen volgt Fredriksson de sterke en zwakke kanten van haar personages, vrouwen en mannen. Invloeden van lang verstreken tijden worden zichtbaar. Mooie en krachtvolle roman. Uitstekende vertaling.
Jouw leven en het mijne
Dit aangrijpende verhaal speelt zich af in Zweden. Hoofdpersoon is Märit, een stijlvolle vrouw van bijna zeventig die terugblikt op haar roerige leven. Ze groeide op in een disfunctioneel gezin. Tussen broer Jonas en Märit was het vooral haat en nijd en haar andere broer Lars was zwaar verstandelijk gehandicapt en moeilijk te hanteren. Haar bij de geboorte overleden tweelingzusje spreekt Märit voortdurend toe in haar hoofd en is daarbij alles behalve mild. Märits moeder overlijdt jong en Lars wordt dan 'opgeborgen' in de zwakzinnigeninrichting Vipeholm in Lund. Märit kan zijn (nood)lot niet loslaten en als ze gaat studeren gaat ze naar hem op zoek. Dan doet ze gruwelijke ontdekkingen. Belangrijke thema´s zijn: zwakzinnigenzorg, jaren veertig en vijftig, verstoorde familierelaties, vriendschap, oud worden, familiegeheimen en het ophouden van een façade. De grens tussen gek en geestelijk gezond blijkt flinterdun. De auteur heeft vele titels op haar naam staan en brak internationaal door met de veelgeprezen roman 'Aprilheks', waarvoor ze in 1997 de Augustprijs ontving.
De blinde bloemist
Eva heeft een bloemenzaak die niet goed loopt. Maar dan krijgt zij een heel grote bestelling. Op hetzelfde moment staat Alice op de stoep: een blinde stagiaire. Eva heeft geen idee wat ze met Alice aan moet. Hoe kan iemand die blind is haar helpen met boeketten maken? Als Eva even de winkel uit is, grijpt Alice haar kans. Een verhaal over ondernemen, stage lopen, maar ook over vooroordelen en vertrouwen. Dit boek verschijnt in de serie ‘De Leesstraat’, makkelijk te lezen, leesniveau A1/A2 en heeft het keurmerk Makkelijk Lezen. Het verhaal heeft 4500 woorden, 53 pagina’s tekst en is verdeeld over elf titelloze korte hoofdstukjes. Het is goed vertaald uit het Zweeds. Vanaf ca. 16 jaar.