Schemerleven
Jaap Robben
Productinformatie "Schemerleven"
Een delicate roman over liefde en verlies. Op een late wintermiddag in 1963 stapt de jonge, vrijgevochten Frieda Tendeloo de dichtgevroren Waal op. Haar ontmoeting tussen de ijsschotsen met de getrouwde Otto is er een die ze nooit meer zal vergeten. Samen beleven ze een liefde die onstuimig begint, maar noodlottig afloopt. Haar leven lang houdt Frieda haar herinneringen hieraan voor zichzelf, maar als ze op eenentachtigjarige leeftijd opeens weer alleen is, dringt het verzwegen verdriet zich onontkoombaar aan haar op. ’Schemerleven’ is in een fijnzinnige, doch directe stijl geschreven vanuit het perspectief van Frieda. Geschikt voor een breed tot literair lezerspubliek. Jaap Robben (1984) is een Nederlandse schrijver. Zijn romandebuut ‘Birk’ werd onder meer bekroond met de Nederlandse Boekhandelsprijs, en ‘Zomervacht’ haalde de longlist van de Intenational Booker Prize 2021. Zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen.
Eigenschappen "Schemerleven"
Auteur: | Jaap Robben |
---|---|
Genre: | Psychologisch verhaal |
Onderwerp: | Herinneringen, Liefdesverdriet |
Aantal pagina's: | 310 |
Jaar van uitgave: | 2022 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
De A van Asta
Een experimentele psychologische roman over verlies, vriendschap, liefde, en geheimen uit het verleden. Asta ontvangt een uitnodiging voor de herdenkingsdienst voor August, die tien jaar geleden overleed, en tijdens hun studententijd de partner was van haar beste vriendin Mai. De uitnodiging brengt onrust in Asta's leven. Herinneringen aan verzwegen verlangens en verliefdheid komen weer tot leven. Wat er echt gebeurde in de nacht van Augusts dood en de uitbundige dagen daarvoor heeft ze nooit aan Mai durven te vertellen... De roman beschrijft de intensiteit van het studentenleven en de impact die deze op het verdere leven kan hebben. Fragmentarisch, poëtisch en eigentijds geschreven. Tine Høeg (Albertslund, 1985) is een Deense schrijver die met haar debuutroman 'Nye Rejsende' (Nieuwe reizigers) de Bogforums Debutantpris won, de Deense prijs voor het beste literaire debuut van het jaar. 'De A van Asta' won de Edvard P. Prisen en was genomineerd voor de Dublin Literary Award 2024. Een bewerking voor toneel werd door het Koninklijk Deens Theater opgevoerd..
De danseres
Een literaire novelle (104 p.) over Parijs, het menselijk verlangen en herinneringen. De protagonist herinnert zich balletstudio Wacker tijdens de herfst- en wintermaanden. Hij voelt een sterke verbinding met de stad, ervarend dat hij slechts een klein deel is van het grotere geheel. Hij herinnert zich een danseres, lopend door de stoffige straten. In beeldende, melancholische stijl geschreven. Met name geschikt voor een literair lezerspubliek. Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 1945) is een wereldberoemde Franse scenario-, toneel -, liedtekst- en romanschrijver. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in verschillende landen uitgegeven en hij won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Nobelprijs voor de Literatuur, de Prix Goncourt en de Grand Prix du roman de l'Académie française..
De terugkeer
Twintig jaar geleden koos Gerrit voor de dood als uitweg uit zijn depressies. Hij liet zijn vrouw en twee jonge kinderen achter. Nu zit dochter Jennie met vragen en herinneringen. Ze gelooft niet dat haar vader zelfmoord pleegde. Zoon Max leeft met een onderdrukt trauma over het leven met een depressieve vader, zijn dood en de zorg voor hun moeder. Het gewroet van zijn zus haalt zijn leven overhoop. Ondertussen begint moeder te dementeren en wil Jennie haast maken om nog antwoorden te krijgen. Vader Gerrit kijkt toe en vindt er zelf ook wat van, maar niemand, behalve de lezer, hoort hem. Prachtig geconstrueerde roman over verlies, trauma en wat depressie en de dood doen met een gezin. Met soms bijna staccato geschreven situaties en gedachten wordt het gezin beschreven. Het laat zien hoe herinneringen door de tijd worden aangetast en hoe ieder gezinslid de gaten op eigen wijze invult. De overleden vader heeft ook een stem, wat zorgt voor een apart perspectief. Eerder werk van de schrijfster (1972) werd bekroond met de Frans Kellendonk-prijs en stond op de shortlist van de Libris-literatuurprijs.
Birk
Als Birk, de vader van Mikael, verdrinkt, volgt een periode waarin rouw, schuld, verdriet en onmacht zijn moeder steeds verder van hem vervreemden. Ze wonen samen met een andere man, een visser, op een afgelegen eiland boven Schotland. Terwijl er ogenschijnlijk weinig gebeurt, verandert heel hun leven tot een bijna ondoenlijke opgave, met voor ieder van hen hun eigen ongeluk dat alle glans wegneemt van het ooit idyllische isolement. Het wanhopige verdriet bij het verlies van een geliefde man en vader is op indringende wijze beschreven, waar de sfeer van een eiland met een gure en eenzame ligging niet weinig aan bijdraagt. Maar door alles heen blijft ook de (verloren) liefde voor Birk voelbaar en richten zowel zoon als moeder een klein monumentje voor hem op. Won de ANV Debutantenprijs 2015, de Dioraphte Literatour Publieksprijs 2015 en de Nederlandse Boekhandelsprijs 2015.
Finse dagen
In 1973 verbleef de toen 19-jarige Herman Koch (1953) op een boerderij in Finland. Een vlucht: geen diploma, zijn moeder overleden, zijn overspelige, vaak afwezige vader aandringend op een studiekeuze. Herinneringen, vooral aan een korte romance en de ontmoeting met een dichter, komen boven als de bekende auteur Koch in 2012 Finland bezoekt en opnieuw in 2016 tijdens een vakantie. Die herinneringen beslaan het eerste deel en de laatste 30 pagina’s. De tussenliggende 175 pagina's beschrijven de moeizame gezinssituatie en de frustraties van de jonge Koch, leidend tot drankgebruik en het opzoeken van gevaar. En ze tonen het ontstaan van een schrijverschap: de jonge ik-figuur maakt verhalen van zijn ervaringen. De volwassen ik-figuur onderzoekt hoe hij met die herinneringen is omgegaan en wil omgaan. Het slot van het vlakke eerste deel intrigeert, maar krijgt pas op de laatste pagina’s een verrassend vervolg. Het middendeel vertelt, kleurrijk maar nogal uitgebreid, het verhaal dat Koch voor deze roman (want dat is het) heeft gemaakt over zijn jonge jaren..
Zomervacht
De auteur (1984) publiceerde poëzie en verhalen voor kinderen, maar brak door met zijn meermaals bekroonde romandebuut 'Birk'. Net als de jonge Mikael uit 'Birk' woont de 13-jarige Brian op een desolate plek bij één ouder die het onmogelijke van hem verlangt. Met zijn gescheiden vader betrekt Brian een aftandse caravan. Zijn oudere broer Lucien zit wegens ernstige verstandelijke en fysieke beperkingen in een instelling. Als die instelling tijdens de zomer gerenoveerd wordt, weigert de vader eerst om Lucien tijdelijk op te vangen, tot hij hoort over een vergoeding en bedenkt dat Brian vakantie heeft. Dus haalt hij Lucien naar de caravan en maakt van Brian zijn verzorger. Een titanenklus want Lucien kan niet spreken en knalt uit elkaar van frustraties om zijn beperkingen. Hoe schrijnend en kansarm de situatie ook is, er groeit een aandoenlijke liefdevolle band tussen de broers. De compositie is ijzersterk, de stijl toegankelijk maar erg raak en nergens wordt de toon larmoyant. Een verpletterende roman over intense, basale emoties, die een ruim publiek verdient. Longlist Libris Literatuur Prijs 2019.
Het Stravinsky-spel
Een roman over vriendschap, kunst en oorlog. ‘Hoever ben je bereid te gaan om iets voor een ander te betekenen?’ Dit is de kern van het spel dat twee pubers, Susan Sontag en Cody Garner, eind jaren 40 bedenken na een ontmoeting met de componist Stravinsky. Het verhaal volgt hen vanaf hun kindertijd in de jaren 40 tot een hereniging in het belegerde Sarajevo. Ze herinneren zich hun eerste stappen in de liefde, hun ontmoeting met Thomas Mann en hun tijd in het New York van de jaren 80. Geconfronteerd met de realiteit van oorlog en lijden, worden ze gedwongen hun eigen beperkingen onder ogen te zien en zich af te vragen waarmee ze het meest voor anderen hebben betekend. In zachte, soepele stijl geschreven. Met illustratie. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Arthur Japin is een bekende Nederlandse schrijver, scenarioschrijver en acteur. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen..
Zwijgmannen
Derde roman van Jaap Robben (1984) die verder vooral als dichter bekend is. Het is een uitgebreide en herziene versie van het in Trouw gepubliceerde feuilleton 'Po Polska'. Zeer treffend weet de schrijver de sfeer te kenschetsen van de herkenbare situatie van Poolse gastarbeiders die je huis opknappen. Je herkent een gigantisch arbeidsethos, keihard werken, weinig praten, de taalbarrière en de vriendelijke inborst van de mannen die maanden van huis zijn en zoveel mogelijk geld proberen te verdienen voor de familie thuis. De titel is treffend. Het verhaal is een pageturner over een actualiteit die heen en weer springt tussen humor en tragiek. Briljant geschreven, actueel verhaal over Polen die bij de hoofdpersoon zijn huis komen opknappen. De auteur schreef eerder 'Birk'* en 'Zomervacht'**.