Ik blijf hier
Marco Balzano
Productinformatie "Ik blijf hier"
In 1923 komt Mussolini aan de macht in Zuid-Tirol, waar het de inwoners voortaan verboden is hun eigen Duitse taal te spreken. Trina, een jonge vrouw die het verhaal vanuit het ik-perspectief vertelt, kan daardoor haar droom om onderwijzeres te worden niet verwezenlijken. Ze trouwt met Erich en wordt boerin. De bewoners van het dorp Curon moeten steeds meer van hun cultuur en tradities opgeven en komen in verzet door zich aan te sluiten bij de nazi’s. Pas later zal blijken dat die keuze desastreus was. Trina vlucht met Erich de bergen in, maar blijft ook daar niet gevrijwaard van de gruwelen van de oorlog. Ze verliest haar zoon aan het nazisme; haar dochter, die gevlucht is, zal ze nooit meer terugzien: ze richt zich in gedachten tot haar als ze haar verhaal vertelt. Na de oorlog wordt de boerenbevolking andermaal bedrogen door de regering, als het dorp van de kaart wordt geveegd om plaats te maken voor een stuwmeer. Gebaseerd op historische gebeurtenissen. Ingehouden en onderkoeld geschreven is dit een goed en gelaagd boek van de auteur (1978) die met eerdere romans al diverse prijzen won.
Eigenschappen "Ik blijf hier"
Auteur: | Marco Balzano |
---|---|
Genre: | Historische roman, Psychologische roman |
Originele Taal: | Italiaans |
Aantal pagina's: | 238 |
Jaar van uitgave: | 2019 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
De kolibrie
Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij lijdt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht.Hebban-pagina De kolibrieGoodreads-pagina De kolibrieWikipedia-pagina Sandro VeronesiRecensie BazarowRecensie Chicklit
Strikken
Aldo en Varda Minori raken verstrikt in een huwelijkscrisis en likken veel later hun wonden. Deel een bevat boze brieven van Varda aan haar overspelige echtgenoot. Die probeert in het middendeel zijn escapades met een jonge vrouw te verklaren en te verdedigen. In het slotdeel is dochter Anna aan het woord. Ze past op het huis en de kat van haar ouders die op vakantie zijn. Haar broer confronteert haar met het huwelijksverleden van de ouders, met alle destructieve gevolgen van dien. De hysterische toon van Varda botst op de afstandelijkheid van Aldo.Hebban-pagina StrikkenGoodreads-pagina StrikkenWikipedia-pagina Domenico StarnoneRecensie Literair NederlandRecensie Tzum
De buitenjongen
De hoofdpersoon van De buitenjongen is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Het leven in de bergen is eenvoudig, hij hakt hout, legt een tuin aan, maakt vuur. En langzamerhand sterkt hij aan en herontdekt hij wat hij in de loop der jaren was verloren. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt.
De buitenjongen is een filosofische roman over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie, en vormt een logisch geheel met de bestseller De acht bergen.Hebban-pagina De buitenjongenGoodreads-pagina De buitenjongenWikipedia-pagina Paolo CognettiRecensie Bazarow
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
Ontroerende roman over een man die, na alles te hebben verloren, zichzelf in de natuur hervindt. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. DWDD Boek van de Maand – Januari 2020! Shizo groeit aan het einde van de negentiende eeuw op in het zuiden van Japan. Daar staat hij bekend om zijn uitzonderlijke hardlooptalent. Na jarenlange intensieve training is hij uitverkoren om mee te doen aan de Zweedse Olympische Spelen van 1912. Maar tijdens die wedstrijd bezwijkt Shizo en hij kan de marathon niet uitlopen.Hebban-pagina Franco Faggiani Recensie Tzum
Hoger dan de zee
In 1979 bezoeken Luisa en Paolo op een berucht gevangeniseiland voor de Italiaanse kust hun familieleden. Luisa bezoekt haar man, tweevoudig moordenaar, Paolo bezoekt zijn zoon, lid van de linkse terreurgroep Rode Brigades. Het idyllische eiland, waar het altijd naar zout en vijgen ruikt, is zwaar bewaakt. De bezoeken in de extra beveiligde afdeling zijn gelimiteerd en staan onder streng toezicht.
Luisa heeft een grote zak ravioli meegenomen, omdat haar man daardoor misschien makkelijker in contact zou komen met andere gevangenen. De pasta wordt geconfisqueerd. Paolo en zijn zoon zitten meestal zwijgend tegenover elkaar, beiden op zoek naar de juiste woorden.
Een opkomende storm dwingt het tweetal de nacht op het eiland door te brengen. De gevangenisdirecteur wil hen streng in de gaten houden. Als de bewaker Nitti hen bij hem thuis ontvangt, neemt het verhaal voor iedereen een verrassende wending.
De tuin van de familie Finzi-Contini
Aan de rand van het stadje Ferrara ligt een vervallen villa, omringd door een grote, parkachtige tuin. Voor de oorlog wonen daar de Finzi-Contini's, een teruggetrokken joodse familie met twee opgroeiende kinderen. Ze houden er een kleine eigen synagoge op na, een bibliotheek en ook een tennisbaan in de tuin. Als de plaatselijke tennisclub in 1938 onder druk van de fascisten joden begint te weren, besluiten de Finzi-Contini's hun privé-baan ook voor anderen in het stadje open te stellen. En zo komt de verteller van de roman, een joodse gymnasiast, in een van de laatste mooie zomers voor de oorlog plotseling in aanraking met de verlichte, weelderige droomwereld van professor Finzi-Contini, en zijn verleidelijke dochter Micòl.
De tuin van de familie Finzi-Contini is een van de grote klassiekers uit de moderne Italiaanse literatuur.Hebban-pagina De tuin van de familie Finzi-ContiniGoodreads-pagina De tuin van de familie Finzi-ContiniWikipedia-pagina Giorgio BassaniRecensie TzumLiteRom-pagina De tuin van de familie Finzi-Contini (met Bibliotheekaccount)