Ik dacht dat jij
Joke van Leeuwen
Productinformatie "Ik dacht dat jij"
Een man probeert zijn vrouw lief te hebben, terwijl hij zichzelf ervan wil overtuigen dat hij met reden woedend en jaloers kan worden.
Eigenschappen "Ik dacht dat jij"
Auteur: | Joke van Leeuwen |
---|---|
Genre: | Psychologisch verhaal |
Onderwerp: | Huwelijksproblematiek, Liefde |
Aantal pagina's: | 133 |
Jaar van uitgave: | 2023 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
De A van Asta
Een experimentele psychologische roman over verlies, vriendschap, liefde, en geheimen uit het verleden. Asta ontvangt een uitnodiging voor de herdenkingsdienst voor August, die tien jaar geleden overleed, en tijdens hun studententijd de partner was van haar beste vriendin Mai. De uitnodiging brengt onrust in Asta's leven. Herinneringen aan verzwegen verlangens en verliefdheid komen weer tot leven. Wat er echt gebeurde in de nacht van Augusts dood en de uitbundige dagen daarvoor heeft ze nooit aan Mai durven te vertellen... De roman beschrijft de intensiteit van het studentenleven en de impact die deze op het verdere leven kan hebben. Fragmentarisch, poëtisch en eigentijds geschreven. Tine Høeg (Albertslund, 1985) is een Deense schrijver die met haar debuutroman 'Nye Rejsende' (Nieuwe reizigers) de Bogforums Debutantpris won, de Deense prijs voor het beste literaire debuut van het jaar. 'De A van Asta' won de Edvard P. Prisen en was genomineerd voor de Dublin Literary Award 2024. Een bewerking voor toneel werd door het Koninklijk Deens Theater opgevoerd..
Onkrijgbaarheid
Een roman over de liefde. Het eerste deel van het boek speelt zich af in Las Vegas en gaat over de 78-jarige Mal die de 73-jarige Loretta in een casino ontmoet. Ze winnen allebei vlak achter elkaar de jackpot en zijn later getuige van een bloedbad. Daarna gaat het verhaal over de womanizer Giel Labij die Lorette in de trein ontmoet en na een amoureuze tussenstop weet dat zij de ware is. Zij zullen elkaar gedurende hun levens blijven ontmoeten, maar nooit echt een stel worden. In heldere, vaardige stijl geschreven. Geschikt voor een brede lezersgroep. Tim Krabbé (Amsterdam, 1943) is een wereldberoemde Nederlandse schrijver, scenarioschrijver, journalist en schaakcomponist. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in verschillende landen uitgegeven en won meerdere prestigieuze literaire prijzen, zoals de Gouden Strop en de Martin Beck Award.
Elizabeth Finch
Een literaire roman over een gescheiden man die op een kruispunt in zijn leven is aanbeland. Om zijn leven nieuw elan te geven meldt hij zich aan voor een cursus over cultuur en beschaving. Hij raakt gefascineerd door de docente, Elizabeth Finch. Haar intellect en ruimdenkendheid inspireren hem, maar als persoon blijft ze gesloten. Jaren later erft hij haar geschreven werk; dozen vol met aantekeningen. Elizabeth blijkt zelf ook een obsessie te hebben gehad, en heeft een opdracht voor Neil om te voltooien. Het verhaal is in zachte, talige stijl geschreven. 'Elizabeth Finch' zal met name een literair lezerspubliek aanspreken. Julian Barnes (Leicester, 1946) is een prominente Britse schrijver, vertaler, journalist en literatuurcriticus. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meer dan dertig landen uitgegeven en won meerdere literaire prijzen, zoals de Austrian State Prize for European Literature, de Chevalier des Arts et des Lettres en de E. M. Forster Award.
De onervarenen
Odile is de hoofdpersoon en vertelster (ik-vorm) van deze roman van de veelbekroonde Nederlandse schrijfster en dichteres (1952). Ze is in deze migratieroman, die midden negentiende eeuw speelt, een bastaardkind. Haar moeder is door haar bemiddelde ouders verstoten. Als de moeder onterecht in een krankzinnigengesticht wordt opgenomen, gaat Odile in op de avances van boer Koben. Na het mislukken van de aardappeloogst en dreigende uitzetting gaan ze in op de propaganda van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting om samen met vijftig streekgenoten overzees een mooie toekomst op te bouwen. Daar aangekomen blijken alle beloftes gebakken lucht en worden ze al snel geconfronteerd met ziekte, tegenslag, na-ijver, verdeeldheid, sektevorming en de onmogelijkheid om hun schulden af te betalen. Net als in het soortgelijke ‘Muskietenkust’ van Paul Theroux blijft Odile lang de steeds stuggere en dominante Koben trouw, terwijl de florerende moeder erop aandringt om met haar weg te gaan. De auteur roept met sober beeldend taalgebruik en subtiele vooruitverwijzingen een pakkend beeld op van een vergeten geschiedenis. Voor een breed publiek.
Ik zeg geen vaarwel
Een indringende roman over liefde, een pijnlijke familiegeschiedenis en rouw. Romanschrijver Gyeong-ha reist naar Jeju-eiland om zich over de vogel van haar vriendin, die in het ziekenhuis is opgenomen, te ontfermen. Het eiland, dat van 1948-1954 het schouwtoneel was van een burgeropstand die tienduizenden het leven kostte, wordt geteisterd door een zware sneeuwstorm. Bij aankomst wordt Gyeong-ha geconfronteerd met het pijnlijke familieverleden van In-seon. In-seon's moeder, Jeong-sim, is sinds de opstand op zoek naar haar vermiste broer en weigert zijn mogelijke dood te accepteren. Vanuit de observerende ik-persoon, in serene en beeldende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Han Kang (Gwangju, 1970) is een wereldberoemde Zuid-Koreaanse schrijver. Ze schreef meerdere boeken. Ze won vele nationale en internationale prijzen, waaronder de International Man Booker Prize voor ‘De vegetariër’. Haar werk werd in meer dan dertig talen vertaald..
Hier
Het verhaal speelt zich af aan een onbekende grens, waar een vader de grenspost bewaakt. Zoon Bardo zoekt bevrijding, maar komt uiteindelijk in een zelfde beroep terecht. Hij vindt en dreigt daarna zijn grote liefde te verliezen en beziet de wereld door een paranoïde bril, waarvan zijn vrouw Mara en kind Onna slachtoffer dreigen te worden. Bardo heeft zijn moeder jong verloren en vriendschappen lijken onmogelijk voor hem. Verwijten maken lijkt een erfelijke karaktertrek. Zijn geliefde Mara offert haar leven op: ze verzorgt haar schoonvader, verdraagt Bardo en blijft hopen. Zal de kleine Onna uit de gevangenis van erfelijkheid en de omgeving kunnen ontsnappen? De auteur (1952) is schijfster van jeugdboeken, gedichten en toneel en sinds enige tijd ook van romans. Ze is ook nog illustrator en performer. Chronologisch opgebouwd in vijf hoofdstukken met een vooruitblik in cursief; met Onna, Mara en Bardo als personale vertellers. In ‘De Huid’, het laatste hoofdstuk, noemt Mara Bardo’s huid veelzeggend de beschadigde grens tussen binnen en buiten. Samenvattend: mooi van taal, pijnlijk van inhoud: een juweel met scherpe randjes. Filosofie in een roman.
Alle tijden zijn onzeker
Tegen het einde van de 18e eeuw, te midden van een wetenschappelijke revolutie en sociale onrust, verkent een jong stel in Parijs de liefde en verzet een eenzamen jongen zich tegen de invloed van de buitenlandse koningin.
Het liefdespaar van de eeuw
Een bedachtzame roman over het een liefdesrelatie die wordt beëindigd. De roman volgt een vrouw die haar man wil verlaten na vele jaren samen. Ze blikt terug op hun leven samen, van de vroege liefdesdagen op een universiteit in de DDR tot de jaren met hun jonge kinderen. Hoewel er veel hoogtepunten waren, waren er ook dieptepunten die hun leven veranderden en uiteindelijk leidden tot haar besluit. Ze worstelt met de vraag of iets dat zo lang heeft geduurd echt als een mislukking kan worden beschouwd. Invoelend en kalm geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Julia Schoch (Bad Saarow, 1974) is een Duitse schrijver en vertaler. Ze schreef een klein aantal boeken. Haar werk won meerdere literaire prijzen, zoals de Friedrich Hölderlin Prize en de Mainzer Stadtschreiber..