Op de vleugels van de draak

Productinformatie "Op de vleugels van de draak"
De Vlaamse publiciste Lieve Joris heeft al heel wat reisverhalen op haar naam staan, die merendeels over Afrika gaan. Deze publicatie bundelt tien verhalen van reizen tussen Afrika en Azië, in het bijzonder tussen China en Afrikaanse landen als Congo en Zuid-Afrika. Het eerste verhaal speelt zich echter af in Dubai, waar Congolezen inkopen doen voor hun winkel thuis. De meeste verhalen zijn in China gesitueerd, in de steden Guangzhou, Beijing, Shanghai en Jinhua. Zo vliegt de Malinese koopman drie keer per jaar naar Guangzhou om daar handel te drijven. En een Chinese kunsthistoricus verkoopt horloges op de straten in Zuid-Afrika. Joris vertelt van binnenuit over de Afrikanen en Chinezen die ze ontmoet. Zo krijgt men een goed beeld van hoe men in een andere samenleving zaken doet en wat de psychologische gevolgen zijn van de ontmoeting met andere culturen. Bijzonder is dat het nu eens niet over westerse mensen en hun relatie met de zgn. tweede en derde wereld gaat, maar om de ontmoeting tussen Afrikanen en Aziaten. Behalve een overzichtskaart is het boek niet geïllustreerd..
Eigenschappen "Op de vleugels van de draak"
Auteur: Lieve Joris
Onderwerp: Afrika, Afrikanen, China, Chinezen, Handelaren, Reisbeschrijvingen
Aantal pagina's: 317
Jaar van uitgave: 2013

0 van 0 beoordelingen

Geef een beoordeling

Deel jouw ervaringen met andere leesclubs.


Vergelijkbare boeken

Landlijnen
Een nieuw beeldend reisverhaal van de Britse Raynor Winn over de zware, ruige wandeltocht die zij met haar man Moth maakte door Schotland. Tijdens deze tocht over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs vraagt Winn zich af hoe wij ons tot elkaar verhouden, en tot het land, nu de breuklijnen tussen de verschillende naties steeds groter lijken te worden. Is er nog genoeg dat we delen om het behoud van aarde en natuur voorrang te kunnen geven? Intussen gaat de gezondheid van Moth gestaag achteruit. Het lopen van het South West Coast Path heeft destijds aantoonbaar geholpen, maar zal het wandelen nu opnieuw zijn magische uitwerking hebben? ‘Landlijnen’ is in een empathische, heldere en poëtische stijl geschreven met veel ruimte voor natuurbeschrijvingen. Een bijzonder verhaal voor een breed tot literair lezerspubliek over een onzekere, maar tegelijkertijd hoopvolle reis door het wilde Schotland. Met kaarten in zwart-wit. Raynor Winn (1962) is een Britse schrijfster. Ze verwierf bekendheid met ‘Het Zoutpad’ en de opvolger ‘De Wilde Stilte’.
Dochters van China
De biografie van de in China beroemde gezusters Soong, geboren tussen 1889 en 1898 tegen het einde van het keizerrijk. De moderne Chinese geschiedenis is nauw vervlochten met hun levens. Ei-ling, Ching-ling en May-ling, dochters van de methodistenpredikant en ondernemer Charlie Soong uit Shanghai, waren in hun tijd een nieuw type Chinese vrouw; geëmancipeerd en opgeleid aan een Amerikaanse universiteit. De invloed van de zussen was echter afgeleid van de machtspositie van mannen. Vader Charlie steunde Sun Yat-sen, pionier van de revolutie die de monarchie omverwierp. Sun trouwde met Ching-ling, jongste zus May-ling werd de vrouw van diens opvolger Chiang Kai-shek, die zich later als nationalist afkeerde van het communisme. Oudste zus Ei-ling trouwde met een rijke zakenman en politicus. Als de moderne ‘prinsessen’ van China vertegenwoordigden ze de politieke scheuring in het land, leefden wisselend in luxe, maar ook in tijden van oorlog en geweld. De auteur werd bekend door haar familiegeschiedenis ‘Wilde zwanen’ (1991). Met landkaart, illustraties, literatuuropgave en register. Verzorgd uitgegeven, met drie fotokaternen..
Terug naar Neerpelt
Door middel van flashbacks verhaalt de schrijfster (1953) van haar jeugd in de jaren zestig en zeventig in het Vlaamse dorp Neerpelt, waar ze opgroeide in een tamelijk welvarend katholiek gezin van negen kinderen. Centraal in haar verhaal staan haar ouders en grootmoeder, maar vooral haar artistiek begaafde en verslaafde broer Fonny, wiens lotgevallen en de reacties van zijn omgeving hierop uitvoerig worden beschreven, en waarmee de schrijfster haar eigen levensgeschiedenis verweeft. Het boek geeft zeker een tijdsbeeld, maar de vermelding van talloze intieme familiegelegenheden werkt al spoedig vermoeiend en roept ook gevoelens van gène op. Dit is geen romankunst die ontroert of verheft. Niettemin zal dit verhaal ongetwijfeld velen weten te boeien.
Het brilletje van Tsjechov
In dit boek maakt de journalist Krielaars een reis door Rusland, zowel in afstand als in tijd. Hij bezoekt met de auto, per boot of trein of met de bus alle plaatsen, waar de schrijver Anton Tsjechov ooit is geweest, van zijn geboortehuis in Taganrog tot zijn graf in Moskou. Van Jalta, waar Tsjechov een woning had - nu een museum - tot Oost-Siberië, waar hij onderzoek heeft gedaan. Overal waar Krielaars komt, gaat hij in gesprek met suppoosten in musea en bewoners van stad of dorp. Hij verbindt fragmenten uit verhalen van Tsjechov met de huidige situatie in Rusland en benoemt daarbij ook trieste situaties, zoals de positie van de vrouw of het moeilijke werk van mensenrechtenorganisatie Memorial. ’t Mooist zijn de zijpaden, waarin bezoeken worden gebracht aan de huizen van beroemde schrijvers, zoals van Anna Achmatova en Boris Pasternak, of waar verteld wordt over bekende Russische literaire figuren. Het is een mooi beeld van de tolerante, energieke, doortastende schrijver Tsjechov, zijn leven en werk. Een soepel geschreven, informatief en onderhoudend boek.
Het zoutpad
Verslag van een slopende maar wel louterende voettocht langs de zuidwestkust van Engeland van een echtpaar dat elke bestaanszekerheid kwijtraakte.
Selma
Slachtoffer van Hitler en Mao. Zo zou het leven van Selma Vos (1921-1968) kunnen worden getypeerd. Als joodse Nederlandse moest zij tijdens de oorlog onderduiken; na de bevrijding ging ze in Cambridge studeren, waar ze trouwde met Chang Tsao. Met hun twee kinderen togen ze in 1950 naar China om de communistische heilstaat mee op te bouwen. De Culturele Revolutie zou voor Selma en Chang fatale gevolgen hebben. Carolijn Visser, bekend van Aziatische reisliteratuur, reconstrueert het leven van Selma. Centraal staat de periode in China. Met flashbacks wordt Selma’s jeugd belicht. Voor dit ijzingwekkend verhaal gebruikte de auteur onder meer brieven van Selma, ooggetuigenverslagen, gesprekken met de twee kinderen en andere bekenden. Visser kruipt regelmatig in de huid van Selma en anderen en beschrijft dan wat ze voelen en denken. Hoewel geloofwaardig, is het in feite dus een deels geromantiseerd levensverhaal, geen echte biografie; ook noten en register ontbreken. Handig zijn de twee fotokaternen. Verwarrend is dat diverse jaartallen in de hoofdstuktitels niet kloppen. Boeiend geschreven, waarbij het persoonlijke perspectief het drama van die periode gruwelijk invoelbaar maakt.
De grote spoorwegcarrousel
De Amerikaanse schrijver Theroux is met dit boek internationaal bekend geworden. Het is het verslag van een treinreis die een ellips beschrijft door Azië: vanaf Londen naar Istanboel, New Delhi, Ceylon, Singapore, Saigon, Tokio, Wladiwostok, Moskou en terug naar Londen, uiteraard met de nodige trajecten per vliegtuig. Men leert allerlei historische treinen kennen, zit met wonderlijke types in een coupé en spoort zelfs dwars door een oorlog (Vietnam). Een zeer afwisselend, levendig-journalistiek relaas met veel anekdotes en sterke verhalen. Een volmaakt boek voor treinminnaars, thuisblijvende vakantievierders en voor liefhebbers van het geografische avontuur.