Finse dagen
Herman Koch
Productinformatie "Finse dagen"
Op feestjes en tijdens etentjes wordt Herman Koch vaak op meewarige toon gevraagd naar zijn "Finse periode'. Hij doet er zelf ook lacherig over, en dat heeft alles te maken met de ongeloofwaardigheid van zijn verblijf in Finland. Een lange, onhandige jongen van negentien die ervoor kiest om op een zeer afgelegen plek op het land en in de bossen te gaan werken. Het klinkt wellicht romantisch, maar dat was het niet. Zijn moeder was kort ervoor overleden en Herman ging erheen om weg te zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin, en om uit te stellen wat hij eigenlijk allang wist.
Veertig jaar later is Koch terug in Finland en stuit hij op een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.
Eigenschappen "Finse dagen"
Auteur: | Herman Koch |
---|---|
Onderwerp: | Herinneringen, Homoseksualiteit, Isolement, Ouder-kind relatie, Rouw, Schrijverschap |
Originele Taal: | Nederlands |
Aantal pagina's: | 307 |
Jaar van uitgave: | 2020 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Op aarde schitteren we even
Als een nu Amerikaanse, in Vietnam geboren man (28) die Little Dog wordt genoemd, is verhuisd naar New York City, schrijft hij in briefvorm aan zijn moeder die analfabeet is over hoe hij opgroeide in de VS en over zijn band met haar. Geboren in Saigon als enig kind van een Vietnamese moeder en een Amerikaanse militair emigreert hij als jochie naar de VS, waar hij opgroeit in een stadje in Connecticut. Als zijn agressieve vader in de gevangenis belandt, zijn z’n moeder die hem geregeld slaat en zijn oma die hem beschermt, de belangrijkste mensen in zijn leven. Hij leert om te gaan met taalproblemen en racisme. Als hij 17 is weet hij dat hij op mannen valt, wat zijn moeder schokt, wordt verliefd en krijgt een relatie met macho Trevor, die later overlijdt aan een overdosis.Hebban-pagina Op aarde schitteren we evenGoodreads-pagina Op aarde schitteren we evenWikipedia-pagina Ocean VuongRecensie De Groene AmsterdammerRecensie BazarowUittrekselbank-pagina Op aarde schitteren we even (met Bibliotheekaccount)
Moeders van anderen
Twee zussen kunnen alleen maar zwijgen over hun drinkende moeder en hun angsten, waarbij de ene er min of meer in slaagt in het gewone leven mee te draaien terwijl de andere steeds meer vervreemd raakt van haar omgeving.Hebban-pagina Moeders van anderenGoodreads-pagina Moeders van anderenWikipedia-pagina Mirthe van DoornikRecensie Tzum
Uittrekselbank-pagina Moeders van anderen (met Bibliotheekaccount)
Foon
Wanneer een Russisch zoölogenechtpaar hun toevlucht zoekt in de bossen om er een asiel voor verweesde berenwelpen te beheren, verliezen zij langzaam hun grip op het leven en de realiteit.Hebban-pagina FoonGoodreads-pagina FoonWikipedia-pagina Marente de MoorRecensie De VisdiefRecensie Literair NederlandRecensie VrouwenbibliotheekLiteRom-pagina Foon (met Bibliotheekaccount)Uittrekselbank-pagina Foon (met Bibliotheekaccount)
Op de veranda
Het leven is voor de jonge Ella, dochter van Nederlandse ouders, niet gemakkelijk in Zuid-Afrika. Ze woont met haar door oorlog getraumatiseerde vader en haar met heimwee naar Nederland vervulde moeder in Durban. Ella’s vader kan het als ex-marinier niet meer aan om aan de kust te wonen en daarom verhuist het gezin naar de binnenlanden. Daar zit de vader avonden achter elkaar op de veranda te drinken en oorlogsverhalen te reciteren. In plaats van te slapen, staat Ella achter haar raam naar de verhalen van haar vader te luisteren. De haat-liefdeverhouding die zij met haar vader heeft, komt steeds meer onder druk te staan. Ella zit in meerdere opzichten gevangen tussen twee werelden. Tussen de werelden van haar vader en haar moeder en tussen Nederland en Zuid-Afrika. Lukt het haar zich hieraan te ontworstelen? Wat sterk is, is dat de stijl van het verhaal overeenkomt met de inhoud. De eindeloze oorlogsverhalen van de vader zijn soms minder boeiend om te lezen. Tegelijk benadrukken ze het verstikkende karakter ervan en kun je je als lezer daardoor goed in Ella verplaatsen. De schrijfster (1961) komt net als Ella uit Durban en spreekt van huis uit Nederlands.Hebban-pagina Op de verandaGoodreads-pagina Op de verandaWikipedia-pagina Elleke Boehmer (Engels)