Bezette gebieden
Arnon Grunberg
Productinformatie "Bezette gebieden"
De hoofdpersoon, de psychiater Kadoke, heeft een alternatieve therapie op zijn patiënte Michete uitgevoerd. Zij gaat met het verhaal van de therapie naar een schrijver, die er een boek over schrijft. Vanaf dat moment raakt het leven van Kadoke in een stroomversnelling. Hij wordt van gruwelijke zaken verdacht en het wordt breeduit in de media uitgemeten. Hij kan zich niet verweren tegen allerlei leugens en onwaarheden en zijn reputatie wordt kapot gemaakt..
Eigenschappen "Bezette gebieden"
Auteur: | Arnon Grunberg |
---|---|
Genre: | Psychologisch verhaal |
Aantal pagina's: | 425 |
Jaar van uitgave: | 2020 |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Moedervlekken
Krachtige, biografisch getinte roman voor een breed publiek over een sterk rationaliserende man die door machten van buiten aan het wankelen wordt gebracht. De veertigplusser Otto Kadoke is een in suïcidepreventie gespecialiseerde psychiater die werkt op de crisisdienst. Nadat de Nepalese verzorgsters van zijn bejaarde joodse 'moeder' vertrokken zijn omdat hij zich aan een van hen heeft vergrepen, moet hij op zoek naar een nieuwe verzorgster. Al vroeg blijkt dat de moeder al dood is en de vader zijn depressie alleen kon overwinnen door de rol van de moeder over te nemen. Dat wordt zó knap gebracht dat je dat vaak vergeet. Als noodgreep neemt Kadoke in een poging tot ‘grensoverschrijdende psychiatrie’ een jonge suïcidale patiënte als verzorgster in huis. Daarna wordt het steeds moeilijker om in dit boek, dat in verhaalontwikkeling nogal pover maar qua gedachten en thema’s rijk en wrang-humoristisch is, te bepalen wat normaal of grensoverschrijdend is, of wie redder of slachtoffer is, met als motto dat we allen een voortzetting van andermans trauma’s zijn. Shortlist Libris Literatuurprijs 2017.
De dood in Taormina
Met deze roman keert Arnon Grunberg (1971) terug naar zijn vroege werk. De karakters zijn boeiend, wereldvreemd, soms bizar en absoluut onweerstaanbaar. De jonge Zelda kijkt terug op een vreemde episode in haar leven, waarin de oudere Jona en de aantrekkelijke Per boeiende rollen spelen. Met name Jona intrigeert mateloos met zijn scherpe inzicht in het menselijk defect en zijn vaak grappige banaliteit. De verwevenheid van Zelda en Jona is – als je geluk hebt – herkenbaar voor iedereen die liefde en vriendschap niet wil ontwarren, ongeacht de soms fysieke afstand of afstand in tijd. Het verhaal intrigeert door de onverwachte eigenaardigheden van de personages en de verrassende wendingen en inzichten. De stijl is voortreffelijk en sprankelend. Iedere zin is raak en de manier waarop het palet aan personages is samengesteld is Grunberg op zijn best. Het verhaal eindigt net zo verrassend als de karakters van de personages zijn, je ziet het als lezer allemaal niet aankomen en daar ligt de grote kracht van de meesterverteller. Dit is misschien wel zijn beste werk. Zeer sterke roman over de vriendschap en relaties tussen bijzondere personages, bezien vanuit het gezichtspunt van een jonge vrouw. Soms bizar, soms met scherpe inzichten.