Stramer
Mikołaj Łoziński
Productinformatie "Stramer"
Een Joodse man keert begin twintigste eeuw terug uit Amerika naar zijn geboorteland Polen om daar met zijn jeugdliefde te trouwen en er een familie op te bouwen. Wanneer de wereldwijde spanningen oplopen, sluipt er iets de familie binnen dat ze nog niet begrijpen, maar wel voorvoelen.
Eigenschappen "Stramer"
Auteur: | Mikołaj Łoziński |
---|---|
Genre: | Historische roman, Historisch verhaal |
Onderwerp: | 20e eeuw, Familie, Familiebanden, Familierelaties, Joods milieu, Polen |
Aanmelden
Vergelijkbare boeken
Slapen op Jupiter
Twintiger Nomi reist vanuit Zweden naar de (fictieve) stad Jarmuli in India, een spiritueel centrum. Ze doet vooronderzoek voor een filmproject, samen met een Indiase fotograaf. Maar Nomi heeft ook een persoonlijk doel. Na de moord op haar vader en het verdwijnen van haar moeder en broer was ze vijf jaar opgenomen in een hindoeïstische ashram. Weesmeisjes als Nomi liepen daar veel schade op. Het verhaal van haar zoektocht, in de ik-vorm, wordt begeleid door flashbacks, die zicht geven op de Indiase maatschappij en het (seksuele) geweld jegens vrouwen, kinderen en homo's. Verweven met Nomi's zoektocht zijn de belevenissen van drie vriendinnen op leeftijd, de fotograaf en een homoseksuele tempelgids, die gelijktijdig de stad bezoeken. Deze verhaallijnen staan in de derde persoon, het perspectief wisselt. Deze spannende roman, met intense couleur locale, werd genomineerd voor de Man Booker Prize (longlist) en won in 2016 de DSC Prize for South Asian Literature. De Indiase auteur (1960) brak door met ‘Een atlas van onmogelijk verlangen’ (2008).Hebban-pagina Slapen op JupiterGoodreads-pagina Slapen op JupiterWikipedia-pagina Anuradha Roy (Engels)Recensie Chicklit
Het oude land
De twee hoofdpersonen zijn Vera en de veel jongere Anne. Vera is op vijfjarige leeftijd met haar moeder uit Oost-Pruisen gevlucht naar het grote, kille boerenhuis in een dorp in het 'Oude Land', waar ze zich nooit thuis heeft gevoeld maar waar ze toch ook niet weg wil. Anne is de nicht van Vera en staat zestig jaar na Vera's vlucht met haar zoontje Leon voor de deur. Ook gevlucht, maar op een andere manier en om een andere reden. Anne vlucht voor het leven in Hamburg-Ottensen en voor haar man die van een ander houdt. Hoe verschillend Vera en Anne ook zijn, ze vinden bij elkaar wat ze altijd hebben gemist, namelijk familie. Op een knappe manier beschrijft de auteur (1964) hoe twee beschadigde zielen elkaar tegenkomen en elkaar niet naar beneden trekken, maar juist helpen en gedeeltelijk genezen. Mooi, doordacht, soms geestig taalgebruik. Het boek stond lang in de bestsellerlijst van Der Spiegel.Hebban-pagina Het oude landGoodreads-pagina Het oude landWikipedia-pagina Dörte Hansen Recensie VrouwenbibliotheekRecensie ChicklitUittrekselbank-pagina Het oude land (met Bibliotheekaccount)
Suikerbastaard
'Suikerbastaard' is een combinatie van familiegeschiedenis en wereldgeschiedenis, Twente en Ethiopië, met met een liefdesverhaal als rode draad. Een roman over familie, loyaliteit, traditie, er wel of er niet bijhoren en de eeuwige vraag: hoe het juiste te doen?Hebban-pagina SuikerbastaardGoodreads-pagina SuikerbastaardWikipedia-pagina Jaap ScholtenRecensie VolkskrantRecensie TzumLiteRom-pagina SuikerbastaardVideo lezing Jaap Scholten over Suikerbastaard
Misschien Esther
Verbijsterd, zo voelt Katja Petrowskaja zich als ze aan haar familie denkt. De meeste leden ervan leven alleen voort als naam, slechts een handjevol heeft de twee ergste rampen van de twintigste eeuw overleefd, het stalinisme en het nazisme. Katja Petrowskaja probeert de verkruimelde familie te redden van een naamloos verleden, ze schraapt via gesprekken, archiefonderzoek en reizen stukjes en beetjes bijeen van wat ook háár geschiedenis is. Ze probeert er een samenhangend geheel van te maken en legt zo het ene na het andere drama vast, van showprocessen onder Stalin tot de gruwelijke moordpartij door de nazi’s in het ravijn Babi Jar in Kiev. Ze geeft de mensen die er niet langer zijn een gezicht.